Van Noorderkwartier tot Multifunctioneel complex

De Krententuin

Vanaf 1692 was hier de Admiraliteit van Westfriesland en het Noorderkwartier gevestigd met een eigen scheepswerf en haven, de Grashaven. In 1814 kreeg het complex een nieuwe bestemming als militaire gevangenis en daarna werd het een ‘verbeteringsgesticht’ voor bedelaars, landlopers, alcoholisten, souteneurs, enz.

Vervolgens waren de gebouwen in gebruik als gevangenis, na de Tweede Wereldoorlog onder meer voor 500 collaborateurs en kort gestrafte politieke gevangenen.De gevangenis werd ook wel ‘De Krententuin’ genoemd. De term is afkomstig uit het Bargoens (de taal van de dieven).

Het complex, dat in de loop der eeuwen vele malen is verbouwd en uitgebreid, heeft als gevangenis dienst gedaan tot 2002. In 2010-2011 is het in opdracht van de gemeente Hoorn gerestaureerd en verbouwd tot Museum van de Twintigste Eeuw, Cinema Oostereiland, restaurant Oostereiland, Gevangenishotel Oostereiland en verder zijn er in het complex ook kantoren en appartementen gerealiseerd.

 

Locatie, Cinema, Brasserie, Café en Museum

De unieke locatie van het gevangenishotel speelt natuurlijk een grote rol in de “beleving” die wij u kunnen bieden.

De oude luchtplaats van de gevangenis is nu ingericht als binnenplein en heeft de stempel “Cultuurplein” gekregen. Hier vinden zomers allerlei activiteiten plaats.

De Brasserie biedt uitzicht over de haven van Hoorn en het binnenplein, waar het zomers heerlijk toeven is op het terras.

Verder vindt u op het Oostereiland in hetzelfde complex ook nog Cinema Oostereiland met 3 zalen, de foyer en het Museum van de Twintigste Eeuw.